Щелепно-лицева хірургія в обласній дитячій лікарні

З 2021 року у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні на базі отоларингологічного відділення функціонують ліжка для хворих, що потребують допомоги щелепно-лицевого хірурга. Раніше таких хворих дітей оперували у відділенні щелепно-лицевої хірургії Волинської обласної клінічної лікарні або скеровували до Львова чи Києва.

У зв’язку із запровадженням нових підходів до організації надання медичної допомоги дітям лише дитячими спеціалістами, у КП Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства на базі ЛОР-відділення створена можливість надання щелепно-лицевої хірургії дітям. Цю допомогу спільно з дитячими хірургами проводить досвідчений фахівець – завідувач відділенням Волинської обласної клінічної лікарні Дмитро Струк.

Серед різних оперативних втручань є велика частка корекційних при вроджених вадах розвитку (незарощення верхньої губи і піднебіння).Такі операції проводяться діткам вже після 3 місяців на губі і після 5-6 місяців, до року, – на піднебінні. Вважається, що операції на піднебінні треба робити саме до року, а не пізніше, тому що після року дитина починає розмовляти, і треба закрити дефект на піднебінні. Бо якщо операцію робити в 2 чи 3 роки, дитина гнусавить – із так званим французьким акцентом починає говорити. А якщо до року – то ці діти розмовляють правильно.