Черговий візит американського нейрохірурга Люка Томича (Luke Tomycz) у Волинську обласну дитячу лікарню та надскладні нейрохірургічні втручання

Люк Томич в черговий раз  здійснив візит у Волинську обласну дитячу клінічну лікарню, структурний підрозділ КП “Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства”. Спільно з дитячим нейрохірургом Михайлом Ловгою під час візиту проведені надскладні оперативні втручання дітям з фармакорезистентною епілепсією та іншою патологією із застосуванням сучасного мікрохірургічного обладнання, УЗД-навігації та під контролем інтраопераційного моніторингу.

Люк Томич високо оцінив рівень та темпи розвитку дитячої нейрохірургічної служби в лікарні, створення відділення нейрохірургії, облаштування суперсучасної нейрохірургічної операційної, високопрофесійний рівень анестезіологічного супроводу та післяопераційного догляду, в тому числі у відділенні дитячої анестезіології та інтенсивної терапії, високі потенційні можливості для виконання ультраскладних нейрохірургічних втручань.

Довідка: Люк Томич – випускник Массачусетського технологічного інституту (Massachusetts Institute of Technology), закінчив медичну школу Мічіганського університету (Michigan Medical School), проходив резидентуру з нейрохірургії в Університеті Вандербілта (Vanderbilt University) та Дитячому Госпіталі міста Сієтл (Seattle Children’s Hospital). Окрім основної роботи в США, здійснив багато волонтерських візитів до Еквадору, Гондурасу, Кенії, де лікував хворих з тяжкою нейрохірургічною патологією. На даний час працює нейрохірургом у госпіталі при Рутгерському університеті (Нью Джерсі, США). В 2017 році за підтримку української нейрохірургії був нагороджений медаллю Верховної Ради України.

Окреме відділення дитячої нейрохірургії у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні розгорнуте  з жовтня 2019 року. Навіть в період підвищеної захворюваності  на коронавірусну інфекцію – пацієнтів багато, функціонуючі 10 нейрохірургічних ліжок завантажені. Впродовж часу створення відділення М. Ловга протягом трьох місяців проходив стажування в США, а саме в місті Цинциннаті в штаті Огайо, де мав можливість попрацювати над хірургічною технікою, над глибшим вивченням анатомії та відвідати місцеву дитячу лікарню. По поверненню весь набутий досвід втілюється на практиці, здійснюються чотири-п’ять операцій в тиждень різного ступеня складності. Для успішного втілення задумів в закладі є команда професіоналів, адже поки хірурги працюють над операційним полем, анестезіологи та інші лікарі слідкують за станом пацієнта, відтак важлива командна робота.

Як і всі сфери, медицина потребує неабияких вкладень для того, щоб розвиватися, проте,  фінансування навіть за програмою медичних гарантій є вкрай обмеженим, тож в багатьох аспектах медицина та лікарі фактично не розвиваються. Відтак шукають різноманітну підтримку в фондів та благодійників.

Усе обладнання в операційній придбане не за державні кошти, держава не виділяла для цього грошей. Наразі це кошти фондів, благодійників, зокрема, і фінансова допомога Люка Томича. Майже все обладнання для нейрохірургії, дитячої отоларингології лікарня отримала з Німеччини, мікроскоп з Канади, частину інструментів подарував Л. Томич. Завдяки цьому можуть проводитись складні нейрохірургічні операції, але щоб розвиватися далі, потрібні глобальні інвестиції.

Генеральний директор Ірина Горавська, користуючись нагодою, висловлює слова вдячності всім, хто  допомагав і продовжує надавати підтримку в розвитку дитячої нейрохірургії області та особисто Люку Томичу за його бажання передати свій досвід, знання, суперпрофесійні практичні навики нашим фахівцям, що забезпечують лікування діток із складною нейрохірургічною патологією.

Фото з сайту Волинські новини