Нова назва та перспективи Центру комплексної реабілітації «Фенікс»

Більше 30 років поспіль діти  з ураженнями нервової системи та інвалідністю отримували реабілітаційне лікування на базі санаторію «Дачний» с.  Жабка, колишнього Ківерцівського району. Після створення Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства і розвитку  напрямку комплексної реабілітації виникла потреба у реорганізації закладу.  На сьогодні – це Центр комплексної реабілітації із новою мотивуючою назвою «ФЕНІКС», із стаціонарно розгорнутими 130 ліжками, повністю укомплектований кадрами за напрямком медичної реабілітації, який  надає безкоштовну реабілітаційну допомогу  за державною програмою медичних гарантій в рамках 3-х пакетів НСЗУ та по 309 Постанові КМУ для дітей із статусом інвалідів. Харчування  тут 5-разове (додатковий полуденок забезпечує «Дитяча місія. Україна»).

В Центрі фізичну реабілітацію, ерготерапію, іпотерапію, апаратну фізіотерапію, водолікування, теплолікування, логопедичну і психологічну корекцію та інші види реабілітації  щорічно отримують близько 2 тисяч пацієнтів з Волині та інших регіонів України, більша половина яких мають статус осіб з інвалідністю. Головне завдання колективу – соціалізувати дітей та поставити їх на ноги. Приклад ефективного лікування – наявність 2 працівників  реабілітологів, які самі  в дитинстві неодноразово проходили  реабілітацію в колишньому санаторії, а зараз ставлять на ноги інших хворих.

26 квітня 2023 року в Центрі комплексної реабілітації «Фенікс» с. Жабка з робочим візитом побували голова обласної ради Григорій Недопад, начальник управління охорони здоров’я    Юрій Легкодух , депутати обласної ради.

Під час робочої зустрічі генеральна директорка КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Ірина Горавська ознайомила гостей з роботою, матеріально технічним станом Центру, який потребує безумовного покращення, обсягом робіт, які вже проведені, нагальними проблемами і планами на майбутнє. Так, вкрай необхідно проведення капітального ремонту котельні, облаштування основного корпусу  підйомником, утеплення приміщень Центру для більшої енергоефективності закладу,  реконструкції і добудови нових приміщень, адже потреба в реабілітаційних послугах набагато більша. Зараз завершуються роботи по реконструкції окремої будівлі на 7 двомісних палат де буде організований центр психологічної реабілітації для дітей, які піддавались насильству, облаштовані кабінети – логопедичний, сенсорної терапії та психологічного розвантаження а усі  ремонтні роботи здійснюються за рахунок благодійних залучених коштів (близько 10 млн грн), наданих некомерційним недержавним Фонд KRONOSPAN).

Голова обласної ради Григорій Недопад підсумував, що колишній санаторій змінився до невпізнанності. «Нам потрібно робити все, аби наші діти могли отримати якісне медичне обслуговування та реабілітацію. Ми будемо працювати над тим, аби забезпечити потреби центру та створити усі необхідні умови для пацієнтів», – наголосив очільник обласної ради.