Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

3 березня – Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

Всесвітній день запобігання вродженим вадам розвитку

Вроджені вади розвитку (ВВР) – головна причина малюкової смертності в розвинутих країнах світу.

Мета цього Дня у всьому світі – покращити поінформованість суспільства про причини ВВР, запровадити програми первинної профілактики ВВР, розширити мережу інформаційних ресурсів і служб з опіки хворих та їхніх родин.

Проблеми, пов‘язані з ВВР, особливо актуальні в Україні. ВВР є причиною біля 25% випадків малюкової (у віці до 1 року) смертності. Сучасною наукою доведено, що на виникнення більшості ВВР у дітей впливають фактори навколишнього середовища (тератогенні фактори), зокрема, іонізуюча радіація, алкоголь, дефіцит мікронутрієнтів. Негативний вплив цих факторів можна зменшити або взагалі усунути, і тим самим значно знизити ризики і частоти ВВР.

Так, 50% вад невральної трубки (ВНТ) можна запобігти за допомогою фортифікації (збагачення) борошна фолієвою кислотою (вітаміном В9), яка не проводиться в Україні. Такі програми вже запроваджені в понад 70 країнах світу та діють понад 20 років. Час та мільйони людей, охоплені програмами, не продемонстрували жодних доказів того, що збагачення вітаміном В9 є шкідливим. Треба зауважити, що частота ВНТ в Україні є найвищою у Європі. Профілактика ВНТ є економічно вигідною, адже витрати на фортифікацію борошна фолієвою кислотою є в 20 разів меншими від витрат на медичну опіку. В Україні вже виробляється фортифіковане фолієвою кислотою  борошно, але лише на експорт. Впровадження обов’язкового збагачення борошна фолієвою кислотою в Україні є життєво необхідним, можливим та невідкладним.

Пренатальний вплив алкоголю є однією з найчастіших причин порушення розумового розвитку дітей. Наші дослідження свідчать, що понад 3% вагітних жінок вживають алкоголь у значних дозах, що може призвести до ураження дитини ще до народження. Діти з алкогольним синдромом плода (АСП) є під загрозою соціального сирітства, бо 41% з них потрапляє в Будинки дитини. Діти із АСП часто помирають, не досягнувши 1-річного віку.

Іонізуюча радіація вважається одним із вагомих факторів, які спричиняють виникнення ВВР. Для України ця обставина є дуже актуальною у зв‘язку із наслідками Чорнобильської катастрофи.

Запрошуємо ознайомитися з відеофільмами та матеріалами про профілактику ВВР для медичних працівників і широкого загалу:

Фолієва кислота

Впровадження обов’язкового збагачення борошна фолієвою кислотою в Україні є життєво необхідним, можливим та невідкладним.

Жінкам репродуктивного віку необхідно вживати щодня 0,4 мг фолієвої кислоти в таблетках. Кількість ВНТ можна зменшити на 50%.

Алкоголь негативно впливає на розвиток дитини до народження

Необхідна широка освітня кампанія про негативний вплив алкоголю на розвиток дитини до народження, яка сприятиме запобіганню мікроцефалії та інших ВВР.

Будь ласка, перегляньте відео про запобігання фетальному алкогольному синдрому.

Іонізуюча радіація

Населенню Полісся необхідно зменшити вплив іонізуючої радіації через дихальні шляхи (вдихання диму, пилу) і накопичення її в організмі внаслідок споживання забруднених радіонуклідами продуктів харчування (особливо лісових грибів і ягід). Запобігання накопиченню радіонуклідів необхідне для профілактики лейкемії, раку та порушень розвитку перед і після народження. Можливості для цього існують (відео про запобігання ВВР).

Українська тератологічна інформаційна система (УТІС)

Українська тератологічна інформаційна система (УТІС) – сайт про пренатальний вплив лікарських засобів та чинників зовнішнього та внутрішнього середовища (тератогенних чинників) та їх вплив на дитину при грудному вигодовуванні.